02 Сер 2017

Світ у чашці чаю і лінії пензля. Коли чай стає посередником у спілкуванні митців

Категорії: Новини


Якщо завернути на вуличку Люлічан і піти повз старовинні будинки, що ховаються в затінку акацій, можна насолодитись спогляданням раритетних картин, глибоко вдихаючи аромат паперу й туші, а потім випити чашку чаю, яка змиє з серця всі турботи.  Виникне відчуття, немов би ви перебуваєте у сні. Так само й вишукана атмосфера заходу «Світ у чашці чаю і лінії пензля» перенесла його учасників далеко за межі міської суєти.

Майстер-клас із чайної церемонії: тайванський спосіб смакувати чай відразу з двох чашок

«Смакування чаю відразу з двох чашок» передбачає, що чай заварюється в маленькому тайванському чайничку й розливається кожному гостю в велику й малу чашки, при цьому велика чашка призначена для «вдихання аромату», а мала – для «смакування напою». Розпорядник наливає гостеві чай у велику чашку, а гість самостійно переливає напій у маленьку чашку і вже потім смакує. Такий спосіб має дві переваги: по-перше, розпорядник торкається тільки великої чашки, що сприяє гігієні, а гість оперуючи двома чашками, з великої тільки вдихає аромат, який, збираючись на дні, стає ще більш вираженим.

Унікальний «спосіб смакування чаю одразу з двох чашок» створює можливість достеменно пізнати всю красу, що криється в смакуванні чаю, відкриваючи йому всі органи чуття – очі, вуха, ніс, язик, тіло й думку.

Цей спосіб нам привезли відомі майстри чайної церемонії з Тайваню Хе Цзяньшен та Є Дунтай, він найкраще підходить, щоб насолодитися одним з видів високогірного запашного чаю, що тільки-но почав ферментувати, адже він не тільки максимально виявляє внутрішні якості чайного листя, але й підвищує відчуття прекрасного й посилює атмосферу церемонії у процесі чаювання.

Майстер чайної церемонії з Тайваню Хе Цзяньшен демонструє спосіб смакування чаю одразу з двох чашок

Майстер чайної церемонії з Тайваню Є Дунтай демонструє спосіб заварювання чаю в маленькому тайванському чайничку

Спілкування відомого каліграфа Ван Денке з майстром чайної церемонії з Тайваню

Відомий каліграф Цай Сянлінь разом із майстрами чайної церемонії з Тайваню та представниками видавництва

Чаювання в оточенні картин і книжок

Експерт у справах чаю Ло Цзюнь показав нам шлях, як здобути більше знань, смакуючи чай.

Ло Цзюнь: «Певні властивості чаю вплинули на характер східних людей – їм подобаються внутрішні пошуки й вони залюбки пізнають себе справжніх». Тож більшість майстрів чайної церемонії віднаходять у світі чаю нових себе, а також свій дім, де вони можуть заспокоїтись душею.

Чаювання і живопис вдало поєдналися в розмові автора ілюстрованих видань Сюна Ляна і каліграфа Ван Денке.

Сюн Лян: «У Китаї достатньо картин, що передають китайський стиль, але нам бракує суто китайських способів вираження».

Слухаючи його слова, ми споглядали його картини. У світі традиційного мистецтва можна здобути інтуїтивне прозріння, мистецтво відточується серед створеного природою, а там, де перетнулися чаювання й живопис, можна знайти невимушеність і природність.

Експерт у справах чаю Ло Цзюнь розповідає про культуру чаю

  

Взаємодія представників різних кіл

  

Автографи

  

Лекція на місці проведення заходу

Заняття в групах

Пряма трансляція через JD і Vhall

Телевізійні медіа ведуть репортажі

Спілкування чаєманів

Традиційна культура Китаю виходить на світову арену

Друзі з Міжнародного видавництва відвідали Жунбаочжай, оглянули відділ реалізації книг та картин, майстерню кліше для акватипії, відділ канцелярського приладдя, після чого настала черга чайної культури Жунбаочжай – гості пили чай, гортаючи книжки видавництва й розмовляючи про мистецтво.

Якщо в  кімнаті, призначеній для чаювання, де скрізь представлені надруковані видавництвом Жунбаочжай вишукані мистецькі видання, заварювати чай, використовуючи витончене приладдя, можна відчути найприхованіші аромати цього напою. У такій піднесеній атмосфері відбулись переговори про співробітництво з паном Ван Цзисянем, менеджером International Copyright, який розповів гостям про китайські картини й витвори каліграфії, а також надруковані Жунбаочжай книжки. Учасники заходу також обговорили питання поширення китайської культури, а ще – способи проникнення в світ філософії китайської культури.

Реєстрація

  

За читанням книжок видавництва Жунбаочжай

  

Дискусія про поширення традиційної культури Китаю в світі

Взаємодія культур чаювання по обидва береги Тайванської затоки, а також нічим не обмежене спілкування митців, майстрів чайної церемонії та представників китайської та закордонної преси відкрило для учасників заходу цікаві нюанси, дозволивши не тільки дізнатись про еволюцію способів підготовки й споживання чаю, але й побачити спільне культурне коріння представників обох берегів та відчути властиву китайській культурі всеохопність. Видавництво Жунбаочжай уже 100 років виконує свою місію здійснення культурного обміну між двома берегами, а також сприяє виходу традиційної китайської культури на світову арену.

Захід «Світ у чашці чаю і лінії пензля» показав, що чашка чаю і проведена тушшю лінія здатні впливати на світ мистецтва, а також збагатити духовний світ людей, які закохані в традиційну китайську культуру.

Завдяки нинішньому вишуканому зібранню й бесіді про чай за смакуванням чаю поступово втілилась головна ідея заходу «Світ у чашці чаю і лінії пензля»: живопис допомагає знайти друзів і відкрити для себе новий світ, а чай як посередник допомагає вийти за межі буденності й наблизитись до себе справжніх.

Copyright Center for Rong Bao Zhai Publishing House

Email: rbzcopyright@sina.cn

Tel: 0086-10-63032504